whatsapp-image-2023-03-25-at-13.20.21.jpeg

Doğal afetlerlerle karşılaştığımızda her ne kadar da istemesek de can ve mal kaybının yaşandığı durumlar ortaya çıkabiliyor. Ülkemiz aktif deprem kuşağında yer almaktadır, bu tür durumlarla karşılaşmamak için her zaman hazırlıklı olmak ve gerekli tespitlerin yapılabilmesi için analizlerin gerçekleştirilmesi önemlidir. Birey veya aile olarak yaşadığımız konutların da doğal afetlerden birisi olan depreme karşı dayanıklılığının ölçülebilmesi için deprem risk analizi yapılması gerekmektedir.

DEPREM RİSK ANALİZ TESPİTİ NEDİR?

Deprem risk analizi ile birlikte binalar ve yapılar için deprem riski öğrenilebilir. Özellikle eski (yaşlı), yönetmeliğe uygun yapılmamış veya kaçak binaların depremde yıkılma veya kalıcı hasar alma riskinin yüksek olduğu düşünüldüğünde bu teknik çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Deprem risk analizini yalnızca bilgi almak amacıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Olası bir deprem afetine karşı önceden hangi hazırlıkları almanız gerektiğine dair bilgi değeri taşıyacak olan bu rapor ile yapınızı güçlendirmek sizin elinizdedir.

whatsapp-image-2023-03-25-at-12.59.52-1.jpeg

DEPREM RİSK ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Deprem Risk Analizi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan tüm işlemler T.C. Deprem Yönetmeliğine ve uluslararası kriterlere uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Deprem Risk Analizi yapılacak olan yapıya ait riskin belirlenmesi için öncelikle binanın oturduğu zemin için etüt çalışmaları gerçekleştirilir. Ardından yapının mevcut rölevesi çıkartılır. Binadaki çevresel ve yapısal hasarlar tespit edilir. Binanın taşıyıcı sistemlerinden yeterli sayıda karot ile numuneleri alınır. Alınan numuneler yapı laboratuvarlarında test edilir ve binanın beton dayanıklılığı sonuçları elde edilir. Röntgen cihazı yardımıyla betonarme taşıyıcı elemanlarda bulunan demirler tespit edilir. Bu işlemlerin ardından bilgisayar aracılığı ile yapının 3 boyutlu bir modeli tasarlanır. Zemin stabilitesi, deprem anında gösterdiği davranış şekilleri, yapı – temel elemanlarına olan etkileri ve yapının temel elemanlarının uyumu gözlemlenir. Bu incelemelerin ardından deprem risk analiz raporu hazırlanır.

whatsapp-image-2023-03-25-at-13.12.24-1.jpeg

DEPREM RİSK ANALİZİ RAPORU KAÇ GÜNDE BELLİ OLUR?

Binanıza yapılacak olan deprem risk analizi işlemlerinin ardından raporun elde edilebilmesi için gereken süre yaklaşık olarak 7-10 iş gününü bulabilmektedir. Deprem risk analizi raporunun hazırlanması için alınması gereken numuneler, zemin etüdü, numunelere ait sonuçların çıkması ve binanın modellenerek bilgisayar ortamında test edilmesi süreçleri hassasiyetle gerçekleştirilmelidir. Mühendis kadromuz, raporunu hazırladıktan sonra tüm sonuçları değerlendirerek görüş ve önerilerini içeren raporu size belirtilen sürenin sonunda teslim eder.

DEPREM RİSK ANALİZİNİ NEREDE YAPTIRIRIM?

Binanıza deprem risk analizi yaptırmak için özel mühendislik şirketlerinden hizmet almanız gerekmektedir. Hazırlanacak olan deprem risk analizi raporunun ardından sonuca göre riskli yapının ortadan kaldırılması, bina güçlendirme çalışmaları veya kentsel dönüşüm için süreci sürdürebilirsiniz. Derebaşı Mühendislik olarak deprem risk raporu gerçekleştirdiğimiz gibi bina güçlendirme ve kentsel dönüşüm kapsamında da hizmet vermekteyiz.

DEPREM RİSK ANALİZİ

Derebaşı Mühendislik olarak bina ve yapılarınız için deprem risk analiz raporu oluşturuyor ve bu bağlamda mühendislerimizle sizlere çözüm sunuyoruz. Binanız risksiz veya riskli çıkması durumlarında alınabilecek eylemleri tavsiye ve görüş şeklinde raporda belirten mühendislerimizden bilgi almak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hızlı İletişim Formu
0%